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I. Background

You have requested that we provide an opinion on a number of issues related
to the additional credentialing Accushield provides to senior living communities
and others. Accushield has an agreement with a number of senior living
communities to provide an electronic kiosk or sign-in and to credential every
person, other than personal guests of residents, who is allowed beyond the
front desk in any participating community. Accushield also requires updated
tuberculosis and immunization information on vendor employees which is
particularly important for a population often more vulnerable to infection
because of age. This provides an increased level of physical and medical
security for the residents as well as the community as a whole. Accushield
charges communities for installation and maintenance of each kiosk and
charges vendors and providers for the work of the initial credentialing and
updating background checks. Vendors and providers who wish to have their
employees, contractors or agents allowed beyond the facility’s or community’s
check-in point are required to have everyone who will have such access
credentialed. We understand that this additional credentialing has not been
welcomed by certain vendors. Therefore, we have reviewed Accushield’s
credentialing looking at three potential issues: fraud and abuse, possible
prohibitions in Medicare and Medicaid, and protecting residents’ rights and
personal health information.

II. Fraud and Abuse

Fraud and abuse is the general term for violations of the Anti-Kickback Statute
(AKS) and the prohibition on payment for physician referrals (“Stark”). The
AKS prohibits offering, soliciting, paying or accepting payment, in cash or in
kind, for any service or product which may be paid for in whole or in part by
any federal or state health care program, the focus being Medicare and
Medicaid. 42 U.S.C. § 1320-7a (civil penalties) and § 1320-7b (criminal
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penalties). While it is possible someone could allege this practice falls into the
category of fraud and abuse, it would be unlikely that charging for
credentialing would be considered a kickback. Accushield’s agreement is with
the various senior living communities. The relevant provisions of those
agreements require Accushield to provide electronic kiosks for sign-in by
anyone entering a participating facility or community. If the individual signing
into the kiosk has not been credentialed by Accushield, he or she will not be
able to go beyond the check-in point, except in certain emergency situations.

In this case, to find a kickback, there must be an offer, solicitation, payment or
acceptance of remuneration for products or services, in cash or in kind, directly
or indirectly, made in order to obtain reimbursement that may be paid in whole
or in part by federal or state health care programs. First, the payment is for
an actual service being rendered to the facility or community. And it is not
redundant because Medicare and Medicaid do not require credentialing of all
employees of participating vendors, only owners, boards of directors, and key
employees. They do not look at other employees. Second, additional
credentialing beyond what is required by Medicare, Medicaid, or other
programs is not a reimbursable expense. There is an ongoing cost to
Accushield for maintaining updated credentialing and making certain that the
employee who delivers services one month is the same as the individual who
delivered services the previous month or that a new employee has been
credentialed by Accushield. As long as it is not applied in a discriminatory
manner, there is nothing we have found that would indicate this practice would
be considered a kickback or bribe of any type.

It is possible to make the argument that vendors are paying for access, so-
called “pay for play”. The payment vendors make is for actual services being
provided which have a cost attached to them. Those services provide a
meaningful benefit to community residents. Some vendors may attempt to
pass all or part of the charge for credentialing along to residents. That is a
business decision for a vendor and is based on how large a profit the vendor
wants to make for the services or supplies being provided. Residents and
patients, in fact, make decisions all the time about which vendor to use based
on cost. As long as there are vendors who do not charge residents, charge
only part of the credentialing cost, or the increased charge is not sufficient to
prevent the resident from being able to purchase the needed service or supply
or make that purchase a hardship, there should be no deprivation of rights.

You should know that we have found no cases or advisory opinions indicating
that this type of credentialing would violate the provisions of the AKS. It is our
opinion that, as long as participating communities wish to require additional
credentialing, the fact that Accushield charges for that process does not make
the credentialing a violation of the AKS.

With respect to Stark, for there to be a violation of the statute and regulations,
there must be a physician referral for designated health services. 42 U.S.C. §

40307332.1



EVERSHEDS
SUTHERLAND

PRIVILEGED AND CONFIDENTIAL
ADVICE OF COUNSEL
Page 3

1395nn. There is no such referral and no compensation so Stark should not be
implicated.

ITI. Federal and state position on requiring additional credentialing for
providers and vendors already credentialed by a federal or state program

We reviewed Medicare and Medicaid program participation requirements for
providers and vendors. There is nothing of which we are aware that would
prohibit requiring additional credentialing.

A. Medicare

As part of our research into whether there is anything at the federal or state
level that would prohibit the additional credentialing provided by Accushield,
we looked at relevant statutes and regulations and also reviewed a humber of
program materials and have spoken with multiple individuals in federal and
state programs. In considering where such prohibitions might lie, we reviewed
the participation requirements for nursing homes, assisted living facilities,
personal care homes and the general requirements relating to all long term
care facilities. We have found nothing that would limit the additional
credentialing that Accushield provides.

Medicare has agreements with nine independent accrediting agencies (AQO’s)
which are authorized to accredit facilities that want to participate in Medicare.
We discussed the issue of requiring additional credentialing and charging for it
with Ms. Kathleen Pankau, Senior Legal Counsel at the Joint Commission, the
best known of the AO’s. Ms. Pankau stated that requiring such credentialing of
all vendor or supplier employees who go beyond the check-in point of a facility
or community would not be a problem for the Joint Commission. She stated
that she could not imagine any regulatory authority objecting to a facility’s
imposing additional credentialing requirements for the purpose of protecting
patients and residents.

We also reviewed a number of other Medicare requirements, including but not
limited to the following: (1) DME MAC Jurisdiction C Supplier Manual which
covers Alabama, Arkansas, Colorado, Florida, Georgia, Louisiana, Mississippi,
New Mexico, North Carolina, Oklahoma, Puerto Rico, South Carolina,
Tennessee, Texas, the US Virgin Islands, Virginia and West Virginia; (2) the
Medicare DMEPOS Supplier Participation Agreement (CMS 460), and (3)
applicable sections of the CMS Manual System. Additionally, we reviewed the
Medicare Durable Medical Equipment, Prosthetics, Orthotics and Supplies
(DMEPOS) Supplier Standards as listed in 42 C.F.R. §424.57(c). The
responsibility for making certain that an individual applicant, such as a
DMEPOS vendor, has met all required standards rests with Palmetto GBA which
operates the National Supplier Clearinghouse. We reviewed the online
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applications that vendors and suppliers complete. Not finding anything in
these enrollment applications that would prohibit additional credentialing of
DME employees, we contacted both the National Supplier Clearinghouse and
Palmetto GBA directly. Neither saw any reason why a facility could not require
additional credentialing as long as it is the facility’s standard practice.

We have also discussed the issue of requiring additional credentialing with
individuals at the Center for Medicare and Medicaid Services ("CMS”). The
Medicare program sets out credentialing requirements and the forms which
must be submitted as part of the credentialing process. Those forms do not
require submission of the names of other than key employees, owners and
directors. Therefore we contacted Linda D. Smith, the Associate Regional
Administrator for the Division of Survey and Certification, for the Department
of Health and Human Services ("*HHS"”) Region IV which includes Alabama,
Florida, Georgia, Kentucky, Mississippi, North Carolina, South Carolina and
Tennessee. Ms. Smith’s responsibility includes certification of Medicare
providers and suppliers, including provider quality assurance. Other than
accreditation of facilities, called institutional providers, by one of the AO’s or
through the enrollment process for others operated by Palmetto GBA, CMS
leaves credentialing to the states. Most recently, because Ms. Smith is not
directly involved with facilities, we discussed credentialing with Ms. Adriene J.
Saunders, Health Quality Review Specialist, Centers for Medicare and Medicaid
Services, Region IV-Atlanta whom Ms. Smith asked to respond on whether a
Medicare enrolled facility could require additional and continuing credentialing
of vendors and suppliers and their personnel. According to Ms. Saunders, the
only restriction in terms of credentialing would be that a facility may not
credential residents’ visitors.

B. Medicaid

We also asked Ms. Smith and Mr. Gil Silva, the Deputy Regional Administrator
for Region IV based in Atlanta (the Regional Administrator is in Dallas) whether
there was an individual on whom they would rely for state credentialing issues.
Each gave me the same answer: Ms. Nicole Thompson, who is Director of
Provider Enrollment for the Georgia Department of Community Health (DCH),
the Georgia state agency with responsibility for Medicaid and related programs.
We discussed the issue of requiring additional credentialing under Medicaid.
Ms. Thompson stated that the general facility and institutional provider
agreements with Medicaid state that a facility may require additional or more
stringent credentialing. We also reviewed the Georgia Medicaid standard
contractors agreement. This agreement is with care management
organizations (CMQO’s), not individual facilities. CMO’s undertake credentialing
and quality assurance, among other areas, on behalf of the state Medicaid
program. The contract includes a provision that a CMO may require “more
stringent credentialing than the State requires.” Georgia CMO Agreement,
section 4.8.15.1. GDCH, Provider Enroliment and Credentialing (August 27,
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2014), p. 7. According to Ms. Thompson, Georgia Medicaid applauds any
facility which does require additional credentialing. We discussed requiring
separate credentialing for any employee, contractor or agent of a provider or
vendor who was to be allowed beyond the facility check-in point. Ms.
Thompson stated that there was nothing in the Medicaid provisions that would
prohibit such credentialing. She also stated she thought it was a great idea
and encouraged all facilities to take greater responsibility for credentialing
those entering their premises. Like Medicare, Medicaid does not require
credentialing of employees without substantial responsibility and CMO’s only
re-credential every three years, although they do annual inspections. O.C.G.A.
§26-4-51(d).

Iv. Additional Potential Issues

Could a vendor claim that the credentialing that Accushield is providing to
facilities is redundant and therefore illegal? In our opinion, the answer is no
because neither Medicare nor Medicaid require credentialing of all employees.
The additional credentialing required by Accushield’s facilities is of employees
or contractors of vendors, suppliers and allied health providers who are allowed
to go beyond the check-in point of a facility or community. Medicare and
Medicaid have no idea of the identity of a vendor’s delivery or other employees
unless these individuals are considered key employees. Therefore, neither the
credentialing nor the charge is redundant.

Is there a deprivation of rights for patients or residents? The answer seems to
be no because there is no right to choose a particular provider or supplier.
Where a community’s or facility’s residential contracts provide that vendors will
be credentialed by the community or facility, residents are on notice and
presumably have made a decision that this is a benefit they want. This answer
may be qualified in a limited manner where a state strictly limits the entities or
individuals providing a particular supply or service in the specific area. Where
a state highly regulates a particular product or service and there are only one
or two providers a community or facility may choose to accept Medicare or
Medicaid credentialing. First, the type of provider is more highly regulated and
therefore presumably more reliable and, second, the community does not want
to deprive a resident of a needed service or supply. Any decision of this nature
should be documented to protect the community and Accushield from an
accusation of discrimination - accepting Medicare and Medicaid credentialing
for some providers but not for others.

Communities have a responsibility and an obligation to protect their residents.
Seniors as a class are a vulnerable population. It is right to impose a higher
standard when dealing with a vulnerable population. And, it is a benefit to
residents that communities are accepting a greater obligation because of their
population. The legal community is beginning to see lawsuits brought for
insufficient lighting of parking lots and common areas as a proximate cause of
attacks on residents in residential complexes and customers at shopping malls.
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While at this time there is insufficient evidence as to how far this theory of
liability may be carried and how successful it will be nationally, it is not
particularly speculative to state that attempts to impose liability will increase.
Therefore, these issues are most important where employees or contractors of
providers and suppliers could have contact with residents who are part of a
vulnerable population. We note the same reasoning applies to and benefits
community employees by providing a safer work environment.

If you have any questions or if we may be of assistance in any way, please do
not hesitate to contact us.

K.M.C.
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